ELX, CIUTAT DAURADA

Tresors amagats, pedres que es converteixen en bronze, marró, estany i coure. Museus, monuments, teatre, música conformen un impressionant patrimoni cultural.

Gaudeix-ho a Elx i, descobreix alhora la seua història mil·lenària i els seus tres Patrimonis Mundials.

Elx. Una destinació, mil colors… tria el teu a www.visitelche.com

Amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana.

A 2 quilòmetres de la ciutat en direcció sud per la carretera de Dolors es troba el Parc Arqueològic de l’Alcúdia i el seu museu, una cita amb l’Elx antic. El lloc on es va trobar la Dama d’Elx.

El Museu Arqueològic i d’Història d’Elx és un espai que combina l’exposició de peces arqueològiques amb l’última tecnologia per a crear un entorn cultural i didàctic d’avantguarda. S’hi pot conéixer la riquesa de les diverses civilitzacions que van poblar la ciutat així com la història més recent d’aquesta antiga vila.

Els Banys Àrabs es van construir 2 metres sota terra, ocupant el soterrani de l’antic Convent de la Mercé. Construïts cap a 1150. Encara que no són els únics de la vila medieval, sí són els únics que han perviscut i que es conserven quasi íntegrament. Constitueixen un dels escassos exemples d’arquitectura pública islàmica que perviu a la Comunitat Valenciana.

La Torre de la Calaforra  és una construcció que estava integrada en l’antiga muralla, que va perdre 10 dels seus 25 metres a causa d’un terratrèmol en 1825. Algunes de les seues sales alberguen frescos de principis del s. XX, amb panoràmiques de la ciutat. Destaca, en la planta baixa, la sala amb decoració egípcia i motius maçons, lloc de reunió de la lògia fundada a Elx en 1878.

L’arxiprestal Basílica Menor de Santa Maria  és l’edifici més emblemàtic de la ciutat, no només per les seues grans i harmonioses proporcions i per ser el principal temple, sinó també per acollir les representacions del Misteri d’Elx. La seua gran cúpula blava i la seua imponent torre del campanar -convertida en mirador- són els elements referencials del perfil urbà il·licità. La seua portada principal és una de les joies del barroc valencià.

La Torre del Campanar de la Basílica de Santa Maria consta de 170 escalons fins a la seua part més alta, trobant-se en el recorregut tres habitacles per a descansar. En la part alta de la torre, en l’exterior, podrem contemplar una panoràmica de la ciutat i apreciar tota l’extensió del Palmerar Històric d’Elx, declarat Patrimoni de la Humanitat.

El Museu del Palmerar revela els orígens, història, desenvolupament i cultura del palmerar, fet que facilita al visitant la comprensió dels motius pels quals la UNESCO va atorgar la distinció de Patrimoni Mundial a aquest bé d’excepcional valor. Està situat en una casa tradicional del cèntric Hort de Sant Plàcid.

El Museu de la Festa està concebut per a les persones que no poden assistir a les representacions del Misteri d’Elx en directe. El museu està situat en l’Ermita de Sant Sebastià i ocupa dos espais, un expositiu amb elements relatius a la posada en escena del Misteri i un altre en el qual es recrea virtualment la representació a través d’un muntatge audiovisual.

El Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol és un projecte museístic que recull de manera didàctica qui som i d’on venim.  En 2009 va ser inscrit en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda de la UNESCO. El museu concentra un enorme llegat etnològic de més de 90.000 ítems inventariats que abasten agricultura, comerç, indústria, folklore i tradicions.

El Museu Paleontològic ofereix un recorregut pels orígens de la vida en la terra, amb més d’un miler de peces del Paleozoic (fa 542 milions d’anys) i Cenozoic (65,5 milions d’anys) així com fòssils i reproduccions de grans animals del Cretàcic i el Juràssic. Les seues dependències mostren esquelets d’un tiranosaure, dos velociraptors i un carnosaure, al costat de les petjades originals d’un iguanodont.