RUTA MONUMENTAL

La ruta comença en el Centre de Visitants, enclavat dins del Parc Municipal en ple palmerar. A l’eixida del Parc, es troba l’Oficina de Turisme, on es pot obtenir informació addicional de la ciutat.

Des d’aquest punt, els visitants poden dirigir-se en primer lloc al Palau d’Altamira, antiga fortalesa militar que alberga el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx.

Enfront d’aquest, en creuar el carrer, s’alça la magnífica Basílica de Santa Maria, en l’interior de la qual se celebra anualment El Misteri d’Elx, drama sacrolíric medieval declarat Patrimoni de la Humanitat.

Si continuem amb el recorregut, agafem el Carrer Major de la VIla i vertader eix de la Vila Murada on es troaba l’antic Hospital de la Caritat, construït en el s. XIV i que hui alberga la seu del Patronat Nacional del Misteri d’Elx, la denominada Casa de la Festa. En el mateix camí trobem l’Ermita de Sant Sebastià d’inicis del s. XV i que a l’origen va ser una església gòtica. Aquest edifici ha sigut recentment restaurat per a acollir el Museu Municipal de la Festa.

Després de conèixer una mica més els secrets de la Festa o Misteri d’Elx, el major patrimoni cultural de la ciutat, podem dirigir-nos a l’Ajuntament, la casa consistorial més antiga del sud del País Valencià, al costat del qual s’alça la Torre de Calendura.

Seguim el recorregut pels carrers Corredora i Hospital, part important del comerç tradicional d’Elx, i arribem a la Glorieta, autèntic lloc de trobada amb les seues terrasses i cafeteries on també trobem el Gran Teatre.

Continuem pel Carrer Ample avancem fins al Passeig dels Eres de Santa Llúcia per a trobar-nos amb el Convent de La nostra Senyora de la Mercè del s. XIV. Al soterrani de l’edifici s’han restaurat els banys àrabs, que permeten conèixer els costums de la comunitat musulmana durant el seu llarg assentament en la ciutat.

Un altre element que pot donar idea de la importància i magnitud del recinte emmurallat que va envoltar Elx, és la Torre de la Calaforra. Construcció d’origen àrab, que defensava l’entrada més important de la ciutat.

De tornada, ens trobem de nou en el Parc Municipal des d’on partim. Al seu interior podem trobar la construcció del Molí del Real, un molí fariner medieval mogut per la força de l’aigua de la Sèquia Major del Pantà, que rega els horts de palmeres.

volver al inicio