RUTA DEL PALMERAL

La ruta comença i finalitza a l’Hort de Sant Plàcid. On trobem una casa tradicional que data del segle XIX, composta per dos cossos units per un pont de fusta. Al seu interior es troba el Museu del Palmerar, el museu desvetla els orígens, història, desenvolupament i cultura del palmerar i facilita al visitant la comprensió dels motius pels quals la UNESCO va atorgar la distinció de Patrimoni de la Humanitat a aquest bé d’excepcional valor.

Si avancem pel carrer Porta de la Morera, sota la qual discorre la Sèquia Major del Pantà, que proporciona l’aigua que rega els horts des de fa segles, arribem fins a l’Hort del Cura, després de deixar a la dreta l’hotel que porta el mateix nom.
Continuem el nostre camí i passem al costat d’unes instal·lacions educatives, es tracta dels Salesians, on les construccions i les dotacions esportives conviuen amb les alineacions de palmeres dels Horts del Pessetero i l’Hort que no té Portes.

Abans d’arribar a la primera corba podrem observar algun exemplar curiós, com les palmeres popularment anomenades “pipa”, el tronc de les quals creix de forma inclinada i la copa cerca la verticalitat. Hi ha exemplars d’aquest tipus en els Horts de Rogeta, Tia Casimira i Felip.

Poc abans de girar a la dreta, pel Carrer Beniardà, comença l’Hort del Sol, un espai que des que va passar a titularitat municipal s’ha recuperat mitjançant la replantación d’exemplars joves de palmeres.

Arribem a una nova intersecció. Veiem enfront l’Hort de Dins i prenem a la dreta el Camí dels Almàsseres, pel qual transitarem a partir d’aquest moment entre els horts de Rogeta, a la dreta, i Sempere, a l’esquerra.
La porta que dóna accés a l’Hort dels Pontos, permet passejar per un camí vorejat d’altes palmeres que condueix fins a una de les últimes cases que mantenen encara una estructura tradicional.

Creuem llavors el carrer Curtidors per a gaudir de les magnífiques vistes d’una de les concentracions d’horts de palmeres millor conservades. Els horts de Casimira, Pastoret, Mareta, Borreguet i Monjo, formen un conjunt denominat Parc de palmeres del Filet de Fora.
Discorre el nostre passeig en aquest nou tram per una de les entrades de l’Hort del Monjo, per a gaudir una mica més a baix de l’Hort de la Tia Casimira.
La recuperació dels horts com a espais per al gaudi dels ciutadans té un nou exemple en l’Hort de Pastoret, en l’interior del qual s’ha creat un circuit per a recórrer amb bicicleta o per a realitzar exercici a l’aire lliure. Just davant i en perfecta harmonia amb el paisatge es pot veure l’Hotel Mil·lenni.

En arribar a la corba prenem el Camí de Felip, que pren el nom de l’hort que deixem a l’esquerra. El tram que recorrem ara és un dels més tranquils i, per tant, el més adequat per a gaudir de l’avifauna característica de la zona.
A escassa distància creuem el carrer cap al jardí de Porta de la Morera, al costat del qual es troba el Centre de Congressos. Al final del parc, al costat de l’entrada del pàrquing es veu l’últim senyal, que indica que el recorregut toca a la seua fi.

Visitar el Palmerar d’Elx