“Ens acostàvem a Elx, ja es distingia la seua vall sobreïxent de fruits i el seu immens palmerar, el major  i més bell d’Europa, el més paradisíac de tota Espanya”.
Viatge per Espanya

Hans Christian Andersen (1862)

Viure entre palmeres no és, a Elx, un somni impossible. Des del naixement en un centre hospitalari fins a l’últim adéu en un monumental i ple de flors cementeri Vell, els il·licitans treballen, estudien, fan esport, somien, descansen, s’enamoren, passegen, es diverteixen, gaudeixen de l’art… viuen, en definitiva, embolicats per les vincladisses branques de les palmeres.

No s’entén la ciutat, ni s’entendrien a si mateixos els seus ciutadans, sense un palmerar històric que configura un paisatge urbà únic des de fa més de mil anys, declarat en 2000 Patrimoni de la Humanitat.

Més de 200.000 palmeres
Amb més de 200.000 exemplars i uns 50.000 en els vivers municipals disposats per a ser plantats, el palmerar il·licità és el major d’Europa. Encara que contemplat des de certa distància pot semblar un bosc, en realitat és una plantació realitzada amb finalitats agràries, per aquest motiu a les parcel·les o a les seues agrupacions se’ls denomina horts. Cadascuna de les parcel·les està flanquejada per alineacions de palmeres, de tal forma que, mirades des de l’aire, formen quadrícules. Els bancals creats al seu interior s’han dedicat tradicionalment a cultius agrícoles.

Encara que s’ha constatat l’existència de palmeres en tot el sud europeu des d’abans de la presència humana, el descens de les temperatures i les glaciacions van acabar amb la major part, a excepció d’algunes zones més càlides protegides dels corrents freds, com Elx. La profusió de dibuixos de palmes i palmeres en ceràmiques ìberes de l’Alcudia (segle III a l’I a. de C.) demostra la rellevància de les datileres ja en aquella època.

Fundació àrab

L’expansió del palmerar es va produir arran de la fundació pels àrabs de la nova ciutat en el seu emplaçament actual (segles VIII i IX), on es va establir una extensa xarxa de reg que en la seua majoria persisteix fins a hui. La pervivència durant segles d’aquest sistema d’agricultura d’oasi va ser un dels aspectes que va valorar la declaració de la Unesco.

Actualment, el palmerar té una funció més paisatgística i cultural que agrícola. Aquest últim vessant se centra en la producció de la palma blanca per al Diumenge de Rams, que s’envia a tota Espanya i fins i tot a l’estranger, i en reduïdes collites de dàtils per al mercat local. També s’han començat a obtenir varietats de qualitat comercial de palmeres reproduïdes en laboratori.

Parcs i Jardins

Els horts de palmeres són l’element més característic del paisatge urbà d’Elx. Envolten la ciutat d’una gran taca verda de dos…

Palmerar urbà

Endinsar-se en companyia en la Ruta del Palmerar, recorregut de 2,5 quilòmetres que discorre per alguns dels horts més…

Parque Jaume I

D’horts semiabandonados a gratíssim espai natural i de recreació en ple centre de la ciutat. Aquesta és la transformació…

Parque del Filet de Fora

Amb els seus 50.000 metres quadrats, el parc del Filet de Fora és el segon més gran de la ciutat, després del Municipal.

Parque Municipal

Gravat quasi en l’ADN dels il·licitans i entrellaçat gojosament amb la seua vida quotidiana, el Parc Municipal constitueix…

Jardín huerto del cura

L’Hort del Cura, declarat en 1943, Jardí Artístic Nacional, té una superfície de 12.000 m2. Al seu interior se situen…

Ruta del Palmeral

La ruta comença i finalitza a l’Hort de Sant Plàcid. On trobem una casa tradicional que data del segle XIX, composta…

Ruta de las Palmeras Singulares

Reina absoluta del Palmerar d’Elx i exemplar únic en la seua espècie. Deu el seu nom a l’emperadriu Elisabeth…

PR-CV 439 Sendero del Palmeral

El sendero del Palmeral tiene como elemento principal la palmera datilera. Durante casi todo el recorrido no se pierde…

Museo del palmeral

Conèixer la història, evolució, cultura i característiques del Palmerar històric il·licità permet gaudir-ne amb major…