Tipo de espacio natural: Parque Natural

El parc natural del Fondo forma part de l’antiga albufera d’Elx, creada per la desembocadura del riu Vinalopó i dessecada quasi íntegrament entre l’Edat Mitjana i el segle XVIII, per a convertir-la en terreny cultivable.

En aqueixa zona pantanosa, la Companyia de Regs de Llevant va construir en els anys vint del passat segle dos embassaments reguladors (el de Llevant suma 450 hectàrees, mentre que el de Ponent aconsegueix les 650) per a arreplegar i posteriorment distribuir als agricultors, per un canal central, l’aigua elevada des de la veïna desembocadura del riu Segura. Tot aquest conjunt hidràulic està ocult darrere dels canyars i altra vegetació palustre que ofereix un aspecte de gran llacuna natural, completada amb una sèrie de tolles i saladars immersos en un horitzó de cultius i palmerars, que conformen un paisatge excepcional.

El Hondo, que comparteixen Elx i Crevillent, és paratge natural des de 1988 i va ser declarat parc natural per la Generalitat Valenciana en 1994. Figura en els llistats del RAMSAR i està classificat com ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) per la rellevància i abundància de la seua avifauna. S’han comptabilitzat 172 espècies, de les quals mig centenar fan nius. Entre les qual figuren el xarxet marbrec, una de les aus més amenaçades d’Europa i l’ànec capblanc, també en perill d’extinció, així com garses, anàtides i limícoles de diverses espècies, i flamencs. En el entorn aquàtic trobem l’anguila, el mújol, la carpa i el fartet comú, un petit peix endèmic del Mediterrani espanyol.

El paisatge del Hondo està dominat pel canyís, mentre que les jonqueres estan representades de manera molt fragmentària. Les alcoleges ocupen zones més seques i halòfiles, al costat dels salicorns i soses.

Diverses passarel·les i observatoris permeten al visitant conèixer diversos racons del parc i observar l’activitat de les nombroses aus tant en els embassaments com en els cels, en els quals es gaudeix d’extraordinaris capvespres.

Informació general

Per a més informació i concertar visites:
Centre d’Interpretació del Parc Natural del Hondo
Adreça: Finca El Racó, Azarbe de Fora s/n 03158 Sant Felipe de Neri (Crevillent)
Telèfons: 966 67 85 15 / 679 195 852
Web: http://parquesnaturales.gva.es
Email: parque_elhondo@gva.es

Localizació

volver al inicio