Tipo de espacio natural: Parque Natural

Aquest aiguamoll, integrat en el conjunt de tolles de la partida il·licitana de Balsares i connectat amb les dunes i pinedes del Carabassí, és un excel·lent exemple de les marjals costaners que l’expansió urbanística ha posat en perill. El Clot de Galvany va patir una greu agressió a la fi dels anys setanta, quan va ser sotmès a obres de drenatge i moviments de terra que van alterar la seua fisonomia. Una promotora pretenia dessecar un aiguamoll natural per a crear… un llac artificial. La pressió ciutadana ho va salvar de la destrucció i l’Ajuntament d’Elx es va fer càrrec de la seua recuperació i protecció; el va catalogar com a paratge natural municipal.

As terrenys del Clot de Galvany existeix una interessant formació de praderies dominades per l’espart bord i les alcoleges, amb exemplars de joncs que serveixen d’orla a les comunitats de matoll típiques del saladar, que ocupen la major part del terreny amb les tolles.

Si envoltem els diferents cossos d’aigua, els tamarius donen pas a la vegetació palustre, dominada pel canyís, i l’aquàtica, amb presència d’importants praderies de ruppiàcies i potamogeton.

Encara són visibles les antigues terrasses de cultiu, en les quals es desenvolupa un pasturatge de gramínies esguitat per ínules i bufalaga marina, al costat d’exemplars d’algarrobos i oliveres.

Existeix al voltant d’aquest aiguamoll un conjunt de muntanyes i llomes repoblades en gran part amb pi carrasco, amb presència de l’espinar alacantí, representant genuí de la vegetació autòctona. Entre les espècies més característiques hi ha interessants exemplars d’arç negre, llentiscle, efedra i margalló.

En aquestes llomes, en les quals encara romanen dos búnquers de la guerra civil, està també present el matoll aromàtic típic de les muntanyes il·licitanes, amb espècies tan conegudes com cantueso, timó, romaní i espígol. Així mateix, és possible localitzar dos tipus (dels cinc descrits a la Comunitat Valenciana) d’orquídies silvestres, una mostra més de la importància botànica d’aquest singular aiguamoll il·licità.

La fauna està representada per espècies amenaçades com la xarxet marbrenc, el roget i la malvasia comuna, al costat d’altres com el martinent blanc i el camallarga.

És possible passejar pel Clot utilitzant els diversos caminals traçats, així com contemplar-lo des dels observatoris instal·lats en punts estratègics.

Informació de contacte

Per a més informació i concertar visites:

Regidoria de Medi ambient
Adreça: 
Pont dels Ortissos, 13, 1º
Telèfon: 
966 65 80 28
Email: mediambient@ayto-elche.es
Web:
 www.clotdegalvany.es/

 

Localizació

volver al inicio