Diumenge de Rams

La primera dada documental que existeix relativa al Diumenge de Rams, es remunta a l’any 1371, perquè es conserva en l’Arxiu Municipal d’Elx, una acta del Consell Municipal on s’acorda destinar a la caritat una quantitat el Diumenge de Rams i la celebració de processons el dilluns, dimarts i dimecres següents.

De la mateixa manera, en les actes municipals existeix constància que, en data 21 de març de l’any 1429, es dona compte que a València havien empresonats els veïns d’Elx que allà van anar a vendre palma blanca.

La processó del Diumenge de Rams va ser declarada d’Interés Turístic Internacional el dia 22 de juliol de l’any 1997.

La litúrgia de la processó de les palmes del Diumenge de Rams té els seus orígens a Jerusalem, on se celebrava com a record de l’entrada triomfal del nostre Senyor a la Ciutat Santa. Aquesta tradició de Jerusalem es va anar difonent a Occident per obra dels pelegrins que acudien a la Ciutat Santa.

Durant l’Edat mitjana aquesta processó va adquirir una gran importància. La Benedicció de les Palmes va créixer desmesuradament, ocupant el centre de la celebració. A Elx es produeix una cosa singular, perquè és en aquest moment quan s’introdueix la palma blanca en la processó de rams.

A la benedicció de rams s’uneix el costum de penjar les palmes beneïdes en balcons, costum aquesta estesa a Occident durant l’Edat Mitjana, i conservada en llocs singulars com ho és Elx. Aquest costum és un símbol de protecció de la casa, en haver sigut beneïda la palma.

Una altra dada singular és el “Mercat de Palma Blanca” que dies abans del Diumenge de Rams s’instal·la en els Mercats de la Ciutat.

En la processó participen aproximadament 35.000 persones portant la seua palma blanca.

Processó de la Palma

Processó de Jesús Triomfant

La processó té un especial relleu per la quantitat de palmes blanques i arrissades que els il·licitans porten en la desfilada processional, totes les confraries il·licitanes acompanyen Jesús Triomfant amb palma blanca al costat del poble en general que sembla perdre’s en l’horitzó, enmig del qual sembla navegar la talla del nostre Pare Jesús.

Festa d’Interés Turístic Internacional

La processó del Diumenge de Rams va ser declarada d’Interés Turístic Internacional el dia 22 de juliol de l’any 1997.

Processons del Diumenge de Rams (vesprada)

El Diumenge de Rams, de vesprada, ixen en processó les Confraries Ecce Homo, el nostre Pare Jesús, Maria Santíssima de la Palma, Maria Santíssima del Dolor i Sant Joan Evangelista, La Conversió de la Dona Samaritana i els Natzarens del Crist de l’Agonia, Maria Santíssima. de l’Amargor i Maria Magdalena.

La Palma Blanca

La producció de la palma blanca és un procés molt laboriós i totalment artesanal, les tècniques ancestrals del qual han passat de pares a fills durant segles

Taller de la Palma Blanca

El Taller de la Palma Blanca està situat en un edifici singular a l’Hort Sant Plàcid, on també es troba el Museu del Palmerar

Mercat Palma Blanca

El “Mercat de Palma Blanca” s’instal·la el divendres i dissabte anterior al Diumenge de Rams a la plaça de Baix…

volver al inicio