Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Programació DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS a Elx

14/05/2022 - 29/05/2022

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2022

“EL PODER DELS MUSEUS”

18 de maig

Activitats des del 14 al 29 de maig de 2022

Cada any des de 1977 l’ICOM (International Council of Museums) organitza el Dia Internacional dels Museus (DIM), una ocasió única per a la comunitat museística internacional. Aqueix dia els museus que participants planifiquen esdeveniments i activitats creatives relacionades amb el lema d’aqueix any, connecten amb el seu públic i subratllen la importància del rol dels museus com a institucions al servei de la societat i del seu desenvolupament.

L’objectiu del Dia Internacional dels Museus és conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l’intercanvi cultural, l’enriquiment de les cultures, així com per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau entre els pobles. Organitzats cada 18 de maig o al voltant d’aqueixa data des de fa més de 40 anys, els esdeveniments i activitats planejats per a celebrar el DIM poden durar un dia, un cap de setmana o fins i tot tota la setmana. Cada vegada són més els museus per tot el món que participen en aquesta celebració mundial: l’any passat van ser 37.000 museus els que van prendre part en l’esdeveniment en 158 països i territoris.

Dia Internacional dels Museus 2022: “El poder dels museus”

Els museus tenen el poder de transformar el món que ens envolta. Com a llocs incomparables de descobriment, ens ensenyen el nostre passat i obrin les nostres ments a noves idees, dos passos essencials per a construir un futur millor.

 

Activitats per a celebrar el Dia Internacional dels Museus 22 a Elx.

Jornades de portes obertes, visites guiades i tallers per a mostrar ‘El poder dels museus’ il·licitans.

 

PROGRAMA DELS MUSEUS MUNICIPALS:

 • Jornades de portes obertes el dimecres 18 i el cap de setmana del 21 i 22 de maig.
 • Aqueixos 3 dies estaran muntats els escacs gegants del pati d’armes de l’Alcàsser de la Senyoria o Palau d’Altamira.
 • Totes les activitats seran gratuïtes.
 • Per als tallers fa falta inscripció.
 • Per a les visites guiades i el concert: per ordre d’arribada i fins a completar l’aforament. En el cas de les visites guiades per a grups de 25 persones i per al concert, aforament màxim de 70 persones.
 • Enguany a més es realitzaran connexions en directe amb les activitats, tallers, etc. que podran seguir-se a través del Facebook i l’Instagram del MAHE.

Dimecres 18

Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE)

11.30h – Visita interactiva en línia “Prehistòria al MAHE” per a centres escolars. A càrrec de: Galipat.

A través de la plataforma Genial.ly els centres educatius podran accedir a la Sala de Prehistòria del MAHE per a realitzar diferents activitats i jocs interactius. El centre docent ha de fer la petició de l’activitat per a donar-los accés als enllaços d’aquesta plataforma.

12:00h – Visita guiada al MAHE (25 pax).

13:00h – Visita guiada al MAHE (25 pax).

Museu del Palmerar

11:30h – Visita guiada al Museu del Palmerar i demostració de pujar a la palmera (25 pax) (Duració: 45 min aprox.) A càrrec de: David Macià, palmerer del museu.

Dissabte 21

Museu del Palmerar

10:30h – Taller familiar: “Fets de dàtils i aigua” (20 pax) (Totes les edats) (Duració: 1 h aprox.) Hort de Sant Plàcid.

En aquest taller es realitza una breu explicació del context històric i es valora l’evolució de la tecnologia de materials i processos d’elaboració i creació, així com el llegat que la cultura islàmica ha deixat present en el territori il·licità. La part pràctica del taller té dues parts. La primera d’elles consisteix en la plantació d’un dàtil en una jardinera biodegradable que s’emportarà a casa per a poder seguir el creixement d’una palmera. La segona part és un joc cooperatiu de cartes, en el qual per equips es posaran a prova els coneixements adquirits, les seues capacitats de comunicació i habilitats cooperació.

11:30h – Visita guiada al Museu del Palmerar i demostració de grimpa de palmera (25 pax) (Duració: 45 min aprox.). A càrrec de: David Macià, palmerer del museu.

Museu Municipal de la Festa

12:00h – Visita guiada al Museu de la Festa (25 pax). (Duració: 45 min aprox.). A càrrec de: Galipat.

Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE)

11:00h – Taller d’Arqueologia experimental “Amulets fenici-púnics” (25 pax) (A partir de 6 anys). Sala de Didàctica del MAHE (Duració: 1 h aprox.). A càrrec de: Juan Pérez Meca (Emporia Nea).

Taller enfocat a conéixer materials i tècniques representatius de la cultura fenícia i la seua influència en el món ibèric, en particular en l’àrea del sud-est peninsular. S’explicarà la tècnica del vidre en capes de color pròpia dels ungüentaris amb una experiència (demostració amb argiles acolorides). Posteriorment, cada participant amb el seu motle (tots diferents) elaborarà el seu propi amulet.

13:00h – Visita guiada al MAHE (25 pax). (Duració: 45 min aprox.). A càrrec de: Galipat.

19:00h – Concert de Percussions del CPM d’Elx, a càrrec dels alumnes de l’últim cicle d’Ensenyaments Professionals del Conservatori Professional de Música d’Elx (Aforament màx.: 70 persones) (Duració: 1h aprox.).

Alumnes dels últims cursos d’Ensenyaments professionals oferiran un programa amb obres originals per a percussió del segle XX d’estil minimalista que ens introduirà en la música com un mantra, traslladant al públic a una altra dimensió.

Programa

  1. Music for Pieces of Wood (1973) ………………….………..………… Steve Reich (1936)
  2. Paisatge cubà amb pluja (1984) ………………………….…………. Llig Brouwer (1939)
  3. Suma nul·la (2020) …………………………………..………… Olivia Carrión-Arteta (1984)
  4. On last bar then Joe can sing (1994) ………..…… ……………….. Gavin Bryars (1955)
  5. Workers Union (1975) ………..………………….………. Louis Andriessen (1938-2021)

Diumenge 22

Museu del Palmerar

11:30h – Visita guiada al Museu del Palmerar i demostració de pujar a la palmera (25 pax.). (Duració: 45 min aprox.). A càrrec de: David Macià, palmerer del museu.

Museu Municipal de la Festa

12:00h – Visita guiada al Museu de la Festa (25 pax). (Duració: 45 min aprox.). A càrrec de: Galipat.

Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE)

10:00h – Taller “Teixidores iberes” (15 pax) (A partir de 6 anys) Sala de Didàctica del MAHE. (Duració: 1 h aprox.). A càrrec de: Galipat.

Consistent en la creació de teixit a partir d’un teler artesanal com es produïa en la cultura ibera utilitzant colors propis de pigments que usava aquesta cultura.

11:30h – Contacontes “Contes en el Museu” (A partir de 3 anys). Passes a les 11.30; 12.00; 12.30; 13.00 i 13:30h. A càrrec de: Mariano Martínez.

Les històries, els embarbussaments, els jocs i les cançons s’aniran entrellaçant per a atrapar-nos en la màgia de les paraules, que ens traslladaran a mil i un llocs amb la nostra imaginació.

13:00h – Visita guiada al MAHE (25 pax). (Duració: 45 min aprox.). A càrrec de: Galipat.

 

ACTIVITATS en el MUSEU PALEONTOLÒGIC D’ELX (MUPE)

Dissabte 14 de maig

Jornada de portes obertes.
10:30h – Visita guiada al laboratori. Aforament limitat, és necessari realitzar reserva prèvia.
11:00h – Tallers familiars. Aforament limitat, és necessari realitzar reserva prèvia.

Dimecres 18 de maig

Jornada de portes obertes.
10:00h i 11:15h – Per a públic escolar. S’han programat visites guiades per a conéixer “El que el museu amaga. Què passa en el laboratori i magatzems del museu?” i en la qual coneixerem què hi ha després dels fòssils que podem veure a les sales del museu. Aquesta activitat està dirigida a grups escolars de segon cicle de secundària i batxillerat, prèvia concertació de cita en el museu i amb dos passes: un a les 10.00 h i un altre a les 11.15 h.
17.30h – Visita guiada. Per a públic en general. Prèvia reserva en el MUPE o en el telèfon 96 545 88 03.

ACTIVITATS en el MUSEU ESCOLAR DE PUÇOL (Centre de Cultura Tradicional del Camp d’Elx)

– Jornades de portes obertes (entrada gratuïta) el dimecres 18 de maig i el cap de setmana 21 i 22 de maig.
– Visites guiades gratuïtes el dimecres 18, el dissabte 21 i el diumenge 22 de maig a les 11.30 h. Prèvia inscripció en comunicacion@museopusol.com o en el telèfon 965 938 985.
– Tant el dimecres 18 com el cap de setmana 21 i 22 de maig, s’entregarà a els/as visitants el joc de la “Peça Intrusa”, en el qual hauran de seguir les pistes i trobar peces “anacròniques”, relacionades amb el lema del DIM d’enguany, exposades en diferents seccions del museu.

ACTIVITATS en el JACIMENT ARQUEOLÒGIC I MUSEU DE L’ALCÚDIA

21, 22, 28 i 29 de maig. L’Alcúdia t’ofereix quatre dies de portes obertes perquè tries el teu reserves la teua visita i gaudis de L’Alcúdia mentre els més xicotets aprenen amb els tallers infantils.
– Visites teatralitzades a les 10.00 i a les 12.00 h.
– Tallers infantils al llarg de tot el matí amb Talleralia Eduación i Oci.

 

Organizer

Elx Cultura
Phone:
96 665 81 45/46
Email:
cultura@elx.es
View Organizer Website

Venue

Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE)
Calle Diagonal del Palau, 7
Elche, Alicante 03203 España
+ Google Map
Phone:
96 665 82 03