Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

I Jornades “Elx Educant en Solidaritat i Drets Humans”. Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”

25 January, 2019 - 27 January, 2019

I JORNADES ELX EDUCANT EN SOLIDARITAT I DRETS HUMANS

L’Ajuntament d’Elx ha organitzat les I Jornades Elx, educant en solidaritat i Drets Humans, que tindran lloc els pròxims 25, 26 i 27 de gener en el Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i la Direcció General de Solidaritat i Cooperació de la Generalitat Valenciana.

En el programa participen més de vint persones expertes de l’àmbit de les polítiques socials, l’educació i la intervenció social, més de vint organitzacions socials que actuen en els camps de la solidaritat i els DDHH en contextos locals, regionals, nacionals i internacionals, així com tretze centres i comunitats educatives d’Elx i altres municipis de la província.

A través de conferències, taules d’experiències, tallers, exposicions, projeccions i activitats musicals, les Jornades pretenen, visibilitzar els projectes i reconéixer el treball quotidià de les persones i col·lectius que operen a Elx a favor de la solidaritat i els drets humans; a més de facilitar la trobada, reflexió i debat entre agents polítics, educatius, econòmics i socials, així com sectors de població diversos, per a analitzar i avaluar l’estat actual i els desafiaments de l’educació en la construcció d’una societat més solidària i sostenible, així com les polítiques socials i els seus recursos, instruments i mecanismes de participació i cooperació al desenvolupament.

Les Jornades permetran donar més visibilitat a la realitat de nombroses persones que arriben a un país en el qual una llengua i una societat desconegudes dificulten la seua participació plena; i on la cultura i l’ensenyament representen motors de canvi per a corregir les desigualtats i augmentar així les seues oportunitats i possibilitats de futur, a més de fer més comprensible el nou context social i cultural.

Aquest fòrum se celebra per a recordar-nos la importància de la dignitat i els drets humans, i per a promoure un programa d’integració encaminat a aconseguir una societat més solidària i sostenible.

 

PROGRAMA

Divendres 25 de gener de 2019. “Prenguem consciència”

9:00-9:30 Recepció i lliurament de documentació

9:30-10:15 Conferència. “Edusolidaritat”. Sr. Don Carlos Sánchez Heras, director CEFIRE d’Elx.

10:15-11.15. Mesa Redonda. Modera: Manuela Sánchez, Advocada.

SALA A: Solidaritat i drets humans: “Pla director d’integració i convivència de la Generalitat Valenciana”. Sra. Trini Urban Prieto, Coordinadora Elche Acoge / Sr. José Antonio Serrano, Amnistía Internacional d’Elx / Sr. Matías Andrade, ONG Ajuda a Persones Refugiades Elx .

SALA BConferència. Presenta, Margarita Guilló. “Anàlisi i perspectives. Política social i exclusió severa”. Sr. Javier Ruvira Guilabert, Secretari General de Càritas Diocesana Orihuela-Alicante.

11:15-12:15 Acte d’inauguració. Presenta: Sra. Nieves Lillo Herranz, Cap de Secció de Programes de la Regidoria de Benestar Social. Sra. Joaquina Agulló Esclapez, ONG Ajuda a Persones Refugiades Elx / Sra. Dña. María Teresa Maciá Millá, Regidora de Benestar Social, Igualtat, Immigració, Joventut i Cooperació de l’Ajuntament d’Elx. / Sr. Don Carlos González Serna. Excm. alcalde de l’Ajuntament d’Elx.

12:15-12:30 Pausa

12:30-13:30 Taules d’experiències:

SALA A: Presenta: Begoña Ripoll, ONG Ajuda a Persones Refugiades Elx. “Cooperació al desenvolupament de la Universitat Miguel Hernández”.  Sr. Darío Gómez Fernández. Voluntari coordinador del VIII programa de Voluntariat en Ruanda,  UMH  estiu  2018 / Sra. Lis Gaibar García.  Participant en projecte d´ investigació ODS UMH / Sr. José Manuel Ramos Rincón. Professor del Departament de Medicina Clínica de la UMH / Sra. Inmaculada Blaya Salvador.  Directora del Servei de Relacions Internacionals, Cooperació al Desenvolupament i Voluntariat de la UMH.

SALA B: Presenta: Alba Bleda Berenguer, ONG Ajuda a Persones Refugiades Elx. “Estat actual i desafiaments de l’educació, la solidaritat i els drets humans a Espanya”. Sra. Charo Moreno Montes, Càritas / Sr. Galo Manuel Sánchez Toca, Asidali / Sra. Laura Martín, Oxfam Intermón.

VESPRADA

16:30 – 17:30 Taula redona: Modera, Irene Torres López. Desenvolupament Local. “Estat actual i desafiaments en el context internacional”. Sra. María del Carmen Bueno Arauzo, Asoc. Kasumai / Sra. Mari Carmen Chazarra, Asoc. Tushirikiane.

17:30 – 17:50 – Pausa

17:50 – 18:35 Taules d’experiències

SALA A: Presenta: Lucía Ionescu, Psicòloga. “Mobilització pels drets humans i els objectius de desenvolupament sostenible a les aules”. Sra. Isabel Miguel Emperador, coordinadora d’Educació per a la Ciudadnía Global de UNRWA España. Madrid

SALA B: Modera: Matías Andrade, President ONG Ajuda a Persones Refugiades Elx. “Experiències solidàries dels instituts d’Educació Secundària (IES) i centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP)”.  Sr. Pedro Moreno “Bicis Solidarias”, Col·legi Sant Josep Artesà, Salesians Elx / Sra. Lola Picazo Pérez, IES Joanot Martorell / Sra. María José Carrillo, directora del IES Nit de l’Albà / Sr. Javier López y Sr. Vicente Hernández, Col·legi Pare Dehon. Novelda.

18:35-19:20  Conferències

SALA A: Modera: Andrés Sánchez Martínez, ACD La Foia. “Els drets dels xiquetes i xiquetes a través dels objectius de desenvo lupament sostenible”. Sr. Rodrigo Hernández Primo, Director territorial de la Seu de la Comunitat Valenciana / Fundació Save The Children. València.

SALA B: Modera: Eduardo Maciá Agulló, ACD La Foia. “Objetivos de desarrollo sostenible en educación secundaria”. Ponent: Sra. María Muñoz Blanco, Solidaritat Internacional del País Valencià. Alacant.

20:00 h. Acte institucional de:

-Presentació del curt  “Aquesta és la realitat”.

-Presentació del documental “Prenguem conciència”,  realitzat amb motiu de les jornades.

-Presentació himne musical amb motiu de les jornades titulat “De tot cor”, compost per Paco Bernabé Gil.

-Concert de música de cambra a càrrec dels i les alumnes del Conservatori Professional de Música d’Elx.

Dissabte 26 de gener de 2019

9:30 – 10:15 Conferència. Presenta: Jesica Melero Hurtado, AMPA del CEIP Sant Antoni de la Foia. “Accions municipals en temes de solidaritat i cooperació”. -Sra. Dña. María Teresa Maciá Milla,  Regidora de Benestar Social, Igualtat, Immigració, Joventut i Cooperació de l’Ajuntament d’Elx.

10:15 – 11:00 Conferència. Presenta: Eduardo Macià Agulló, ACD La Foia. “La Carta Social Europea”.  -Sra. Daría Terrádez Salom, Directora general de Relacions entre l’Estat i la Unió Europea. Generalitat Valenciana.

11:00 – 11:20 – Pausa

11:20 – 12:05 Conferències 

SALA A: Presenta: Angeles Moltó Alonso, ACD La Foia. “Introducció dels objectius de desenvolupament sostenible en els extraescolars”.  -Sra. Begoña García Hernández, Coordinadora de l’Àrea de Sensibilització de la Fundació Musol, València.

SALA B: Presenta: Christian Andrés Villada Gracia, ACD La Foia. “Els drets humans: cresol de valors i diversitat en Educació Infantil”.  -Sra. Viviana Vicente, Directora Escola Infantil de Primer Cicle “Maestro Enrique”, a San Miguel de  Salinas.

12:05 – 12:50 Conferències

SALA A: Presenta: Juan Navarro Ponte, ACD La Foia. “Manual integrat d’educació global”.  -Sra. Mary-Paz González Vila, AFS Intercultura España. Madrid

SALA B: Presenta: Marina Rodríguez Santos, ACD La Foia. “La mediació escolar com a recurs educatiu”.  -Sra. Silvia Lozano Martínez, Mindic Psicología y Salud

12:50-14:00 Conferència. Presenta. Joaquina Agulló Esclapez, Ajuda a persones refugiades Elx. “Projecte escola esperança”.  -Sr. Amer Hijazi y Sr. Rasmi Al Akhdar Mohmara,  President i Vicepresident de la Asociación Nacional de Soporte al Pueblo Sirio. Madrid.

VESPRADA

16:30 – 17:30 Conferències

SALA A: L’educació per a la ciutadania és possible? -Sr. Antonio Bolívar Botía, Catedràtic d’universitat de Didàctica i Organització Escolar en la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Granada.

SALA B: “Aprenentatge-servei com a  ferramenta de solidaritat, cohesió social i impuls dels drets humans”.  -Sr. Lluís Esteve Garnés, Assessor d’educació per a l’alcaldia de l’Hospitalet de Llobregat i coordinador del Pla de Regeneració Urbana Integral de les Planes-Blocs Florida.

17:30–17:50 Pausa

17:50–18:35 Taules de treball

SALA A: “Educant en solidaritat i drets humans”. -Sr. Antonio López Álvarez, Universidad CEU San Pablo. Elx.

SALA B: “Experiències solidàries dels centres d’Educació Secundària (IES) i centres  d’Educació Infantil i Primària (CEIP)”.  -Sr. Sergio Luis Cortés Díaz, Director del col·legi Antonio Machado, Torrellano / -Sra. Assum Tormo Gonzálvez i Sr. Sergi Sanchiz Torres,  IES La Foia d’Elx / -Sra. Raquel Marín, Col·legi Jorge Guillén / -Sra. María José Cabanillas Moreno, IES Carrús

18:35–19:20 Taules d’experiències

SALA A: Modera. Andrés Sánchez Martínez, ACD la Foia. “Experiències en solidaritat i cooperació de les associacions i ONG en altres països”.  -Sra. Rocío Sansano, Càritas. /  -Sra. Josefina Coll Peral, Asoc. Kasumai / -Sr. José Abad, Asoc. Tushirikiane

SALA B: “El valor de les coses: llavors per a canviar el món”.  -Sra. Marta Bonet, Editorial Santillana.

19:00–22:00 Festival a benefici de les persones refugiades: “Preguem consciència”en OMBÜ Music Club con los 40 Principales i Ràdio SER Elx. (Més informació i punts de venda)

Diumenge 27 de gener de 2019

09:30–11:00 Conferència. Presenta: Elías Quiles Antón, Representant de la comunitat de llauradors i ramaders de l’àrea Solidaritat rural. “Educar per a la solidaritat”. – Sr. Miguel Ángel Santos Guerra, Catedràtic emèrit de la Universitat de Màlaga.

11:00–11:20 Pausa

11:20–12:20 Conferència. Modera: Emilia Bautista  Ajuda a Persones Refugiades Elx. “Cada vegada més prop de les personas”. – Sra. Inmaculada Vázquez Lozano, Cruz Roja.

12:20–13:20 Taula d’experiències. Modera Emilio J. Martínez Salazar, periodista. – Sra. Pepi Irles, Armadora “Nuestra Señora de Loreto”, Santa Pola / – Sr. Joaquin Acedo i Sra. Cristina Fernández, Open Arms.

13:20–14:00 Presenta:  Lorena Escandell, Periodista social. “Convivència, Integració i Cooperació”.  Sra. Dña. Antonia Moreno Ruiz, Direcció General de Cooperació i Solidaritat.

14:00 Cloenda

– Sra. Dña. María Teresa Maciá Milla, Regidora de Benestar Social, Igualtat, Immigració, Joventut i Cooperació de l’Ajuntament d’Elx.

– Sra. Dña. Antonia Moreno Ruiz. Direcció General de Cooperació i Solidaritat.

– Sr. Don Carlos Gónzalez Serna. Excmo. Alcalde d’Elx.

11:00-13:15 Festival infantil: Xicotets/es solidaris. Presenta i coordina Regomello.

ACTIVITATS PARAL·LELES:

Al blog
Festa Jove Los 40
Festival Xiquets Solidaris
Projeccions
Exposicions

Tallers

Concert Conservatori Professional de Música d’Elx

Radio Elche en directe

Details

Start:
25 January, 2019
End:
27 January, 2019
Cost:
Free
www.solidaridadelche.com

Organizer

Ajuntament d’Elx
Phone:
966 65 80 00
View Organizer Website

Venue

Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”
Filet de Fora, 1
Elx, 03203
+ Google Map
Phone:
96 665 81 40
View Venue Website