Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festa del Girajaquetes. Torrellano

11 September, 2021 @ 10:00 pm

FESTA DEL GIRAJAQUETES 2021

Coneix la història del Compte de Torrellano

Del 5 a l’11 de setembre de 2021

CEIP Antonio Machado. Torrellano. Elx

Actes programats per a la celebració de la Festa del ‘Girajaquetes’, que tindran lloc a Torrellano els dies 5 i 11 de setembre.

Aquesta celebració s’ha creat amb la finalitat de, a través de la festa, reviure un fet històric com és la concessió del Comtat de Torrellano a Juan Vaillo de Llanos en 1716, a conseqüència de la seua participació a la Guerra de Successió per fer costat al bàndol austracista, i les seues posteriors maniobres perquè, malgrat formar part del bàndol perdedor, el seu títol nobiliari fora mantingut pel bàndol dels borbons, que van ser els vencedors. D’ací ve el sobrenom de “Girajaquetes”.

Aquestes activitats han sigut impulsades per l’Associació Cultural “La Cuina de l’Infern”, amb l’estreta col·laboració de la Comissió de Festes de Torrellano i de diferents entitats de la pedania.

Activitats:

Diumenge 5 de setembre a les 19.00 horesXarrada explicativa sobre la història del comte de Torrellano. En aquest acte, es realitzarà el repartiment del Còmic del Girajaquetes. Concert de música de banda: “Músics amb Denominació d’Origen”, a càrrec de la Unió Musical de Torrellano.

Dissabte 11 de setembre a les 22.00 horesActe del Girajaquetes, que començarà amb la representació de la defunció de Carles II, l’últim monarca de la dinastia Habsburg que va regnar a Espanya, que va morir sense fills, i que va donar origen a la Guerra de Successió al Tron, entre els seguidors del pretendent francés (Borbó) i el pretendent austríac (Habsburg), tots dos familiars directes del mort rei Carles II. En aquest acte es representa com Juan Vaillo es va posar de part del bàndol dels Habsburg. A través de les diferents representacions podrem seguir les peripècies del primer comte de Torrellano per a conservar el seu títol nobiliari, que va haver de canviar de bàndol i va ser conegut amb el sobrenom de “Girajaquetes”.

A continuació, es representarà l’entrada de les tropes del bàndol austracista seguides per les del bàndol Borbó. Tots dos bàndols desfilaran al ritme de les marxes compostes per a aquesta celebració, que seran interpretades per dues formacions musicals de la pedania: la Unió Musical de Torrellano i la Colla Tripilitrop. Després de la desfilada, es representarà l’ambaixada entre els representants dels diferents bàndols que, després de no arribar a un acord, finalitzarà amb la batalla d’Elx i la derrota dels partidaris del bàndol Austracista.

Els actes finalitzaran amb una nova desfilada dels exèrcits de tots dos bàndols en to de pau, després del “canvi de jaqueta” del nostre protagonista cap al bàndol dels Borbons, per a culminar la festa amb la representació del nomenament de Juan Vaillo com comte de Torrellano per part de Felip V.

L’objectiu d’aquesta festa històrica és conéixer i posar en valor la nostra història i la nostra memòria col·lectiva com a poble, així com l’origen del comtat de Torrellano”.

Les persones interessades a assistir a la representació, que és gratuïta, poden inscriure’s a través del següent enllaç.

 

Details

Date:
11 September, 2021
Time:
10:00 pm
Cost:
Free
Event Tags:
, , , , , , , ,

Venue

CEIP Antonio Machado de Torrellano
Carrer San Fernando, 2
Torrellano - Elx, 03320

Organizer

Regidoria de Festes. Ajuntament d’Elx
Phone:
966658209
Email:
fiestas@elx.es
View Organizer Website