Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Exposició. CON TACTE. Polítiques i poètiques de la tocabilitat. Sala Universitas i Sala Gris. Edifici Rectorat UMH Elx

12 March, 2021 @ 11:00 am - 1 June, 2021 @ 2:00 pm

Exposició

CON TACTE. Polítiques i poètiques de la tocabilitat

12 març – 1 juny 2021

Sala Universitas i Sala Gris. Edifici Rectorat i Consell Social
Universitat Miguel Hernández d’Elx

Comissària: Fefa Vila Núñez
Artistes: Coco Guzmán, María Hamilton aka Materia Hache, Marisa Maza, Lizette Nin, Marta de Gonzalo i Publio Pérez, Floy Krouchi i Fefa Vila, Xoan Anleo, Pepe Miralles, Aimar Pérez Galí, Diego del Pozo, Andrés Senra.

El tacte pertany a l’ordre del que és difícilment representable. I és que tot sentit té un òrgan relacionat i aïllat que podem investigar. En el cas del tacte el seu òrgan, el més extens del cos, és la pròpia pell. Un sentit que ens permet establir con-tacte amb nosaltres i amb els i les altres; un sentit que es defineix sempre en la seua relació amb. La crisi sanitària que estem vivint, de proporcions mai conegudes, ha escindit els cossos i estipulat noves polítiques del contacte-no-contacte, o de la tocabilitat (aquesta nova normalitat tan normalitzada). Les geografies humanes i la noció d’espai personal han mutat i amb allò que implica tocar-se. Fregar una pell amb una altra pell sembla haver-se alineat amb la violència i la desobediència.

L’exposició Con Tacte. Polítiques i poètiques de la tocabilitat, un projecte comissariat per la teòrica, creadora i activista Fefa Vila Núñez, és una mostra col·lectiva que reuneix diversxs artistes que reflexionen amb les seues obres sobre el con-tacte i la necessitat de generar noves poètiques, estètiques i vehicles per a la seua redefinició. Maria Hamilton (aka Materia Hache) ens fa, com a artista-DJ, una invitació a ballar com a fórmula per a la cura, la reflexió i la resistència. L’artista espanyola establerta a Berlín Marisa Maza aborda per la seua banda les tensions -distància i proximitat, afirmació i rebuig- entre el gènere i la colonialitat, en una vídeo instal·lació realitzada a Colòmbia i finançada pel Goethe-Institut d’Alemanya. L’artista dominicana Lizette Nin se centra en la qüestió de la pell i la distància que imposa la racialització sobre els cossos de la població negra antillana i el que amaga la pròpia biografia. El col·lectiu espanyol format per Marta de Gonzalo i Publio Pérez que treballa des del relat, la cultura popular i la pedagogia crítica, reflexiona sobre el concepte de la pulcritud. Floy Krouchi i Fefa Vila s’alien per plantejar una instal·lació, una evocació sonora que reactive el contacte i el desig col·lectiu per al goig i la revolta. Xoan Anleo, artista i professor de la Universitat de Vigo, presenta per la seua banda una instal·lació sonora pertanyent al projecte Correspondències (obert el 1989). L’artista alacantí i professor de la UPV Pepe Miralles, que investiga la relació entre art i malaltia, desplegarà a la paret la seua obra El llibre de les cures. Per la seua banda el coreògraf i artista barceloní Aimar Pérez Galí exhibeix i ofereix al públic les cartes que va anar escrivint als ballarins amb els quals va treballar i que van morir a causa de la sida. Per a l’artista i professor de la USAL Diego del Pozo els afectes, la pell i el tacte li serveixen per tractar en el seu vídeo nocions com el contacte i el contagi. Andrés Senra, artista madrileny, obre el debat sobre la distància i la virtualització del contacte físic per mitjà de les aplicacions sexuals. I finalment, le artiste murciane Coco Guzmán, intervindrà directament sobre les parets de la Sala Gris mitjançant un dibuix expandit que aprofundeix en la textura i el tacte com experiències d’un sentit expandit, queer.

En paraules de Fefa Vila Núñez, comissària de la mostra, “el conjunt d’obres que dialoguen en aquesta exposició no pretenen representar el con-tacte o la seua absència, més aviat juguen el paper d’obrir un interrogant al voltant de ‘trauma personal i social que estem transitant i sobre la forma en què són exposats els cossos, la seua tocabilitat i el seu distanciament.

Horari: dilluns a divendres d’11 a 14h.

Sala Universitas i Sala Gris – Edifici Rectorat i Consell Social
Universitat Miguel Hernández, Avinguda de la Universitat d’Elx, s/n, 03202 Elx, Alacant
Telèfon consergeria: 966 65 86 04

Details

Start:
12 March, 2021 @ 11:00 am
End:
1 June, 2021 @ 2:00 pm
Cost:
Free

Organizer

Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la UMH
Phone:
96 522 2541
Email:
vdo.cultextu@umh.es
View Organizer Website

Venue

Edifici Rectorat. UMH Elx
Av. de la Universitat d'Elx, s/n
Elx, 03202
+ Google Map