MUSEO PALEONTOLÓGICO

Rèptils marins, rèpliques de dinosaures, restes de mastodonts… Un fascinant univers que ens condueix fins al Paleozoic, amb tallers i audiovisuals. Tot açò i molt més espera al visitant en el Museu Paleontològic d’Elx (MUPE), inaugurat en 2004 en el tradicional barri del Raval.

Els més d’1.200 fòssils i reconstruccions exposades al llarg de les seues sales permeten realitzar un complet recorregut per l’apassionant història de la vida en el nostre planeta.  Consta de dues plantes: la inferior està dedicada a la paleontologia en general, mentre que en la superior s’aprofundeix en la història geològica de la província d’Alacant i zones limítrofs.

T-Rex

El vestíbul del MUPE alberga una reconstrucció del gabinet de Pedro Ibarra, arxiver, bibliotecari i arqueòleg de principis del segle XX, pioner en la investigació de l’arqueologia i paleontologia en la ciutat.

Després d’aquesta introducció, comença el viatge en el temps amb un audiovisual sobre l’origen de l’Univers i l’aparició de les primeres formes de vida en la Terra.

Tres sales recorden, per ordre d’antiguitat, els tres períodes: Paleozoic, Mesozoico i Cenozoico, amb la fauna i flora existents a cada moment. Entre els fòssils que s’exhibeixen destaquen excepcionals exemplars de trilobites, ammonites, un mosasaurio -rèptil marí- i rèpliques de dinosaures, amb un crani de T-Rex i la reconstrucció de Spinophorosaurus nigerensis,una nova espècie de dinosaure, procedent de Níger, definida per l’equip de paleontòlegs del MUPE.

Restes de mastodont

La riquesa paleontològica de la província d’Alacant es deixa sentir en els espais de la planta superior, amb exemplars procedents de jaciments d’Elx, Crevillent, Guardamar i Asp. També estan presents zones properes, com Morella i Ribesalbes (Castelló), Les Foies (Conca) i Quibas (Múrcia), entre d’altres.

Entre les estrelles del MUPE, replet de peces interessantíssimes, destaquen restes originals de dinosaures de Morella, impressionants restes de mastodont de Crevillent i peixos amb una conservació excepcional, reflex d’un dels esdeveniments geològics més impactants del Mediterrani: la seua dessecació.

Únic a Alacant

A més, el visitant pot gaudir d’un espai d’exposicions temporals, que alberga en aquests moments una mostra de minerals.

El MUPE és l’únic museu de paleontologia de la província d’Alacant. A més d’atresorar part del seu ric patrimoni, investiga, conserva i difon a través de les seues activitats didàctiques.

www.cidarismpe.org/
http://es-es.facebook.com/mupeelche?filter=1

volver al inicio