MUSEO DE LA FESTA (O MISTERI D’ELX)

No estar a Elx a l’agost ni, en els anys parells, a la fi d’octubre i començaments de novembre, no és raó per a no viure intensament el Misteri.

El Museu Municipal de la Festa va nàixer en 1997 amb la idea d’atrapar en l’espai i en el temps part de la màgia que embolica el Misteri, o Festa d’Elx, i per a donar-lo a conèixer als qui, per visitar la ciutat fora del període de les representacions, no poden presenciar-les en directe en la basílica de Santa Maria.

Disposa de dues sales: en la primera, integrada en les dependències de la Casa de la Festa (seu del Patronat del Misteri i lloc d’assaig dels cantors), es mostren elements relatius a la posada en escena, com a cartells antics, instruments, vestits dels cantors i una maqueta de la basílica.

Efectes especials

Però l’autèntic atractiu del museu es troba en la segona sala, que ocupa la nau de l’ermita de Sant Sebastià, últim vestigi conservat en la ciutat del gòtic català del segle XV, que va servir de local d’assaig de la Capella fins a la inauguració de la Casa de la Festa, en 1988.

Al seu interior, les noves tecnologies reviuen la història i l’emotivitat que envolta a aquesta extraordinària representació, mitjançant un audiovisual de mitja hora de duració, conduït per un dels personatges del Misteri, l’apòstol Sant Jaume (Santiago), acompanyat amb espectaculars efectes especials.

Llibres i records

El museu disposa d’una petita tenda per a portar com a record algun element de la iconografia del Misteri i de la Verge de l’Assumpció; també venen llibres, CDs i DVDs de la Festa. La planta superior es destina a arxiu i centre d’investigació.

Al costat del museu, en la Casa de la Festa (que conserva part de la façana de l’antic hospital de Caritat, dels segles XV i XVI), es poden adquirir les entrades per als Assajos Generals que es realitzen els dies 11, 12 i 13 d’agost i, els anys parells, el 29 i 30 d’octubre. També s’obtenen en Instanticket: http://wwww.instanticket.es