MUSEO DE ARTE CONTEMPORÁNEO

PER MOTIUS DE SEGURETAT EL SERVEI NO ESTÀ DISPONIBLE

Ple barri del Raval, un dels de més caràcter de la ciutat, el Museu d’Art Contemporani, inaugurat en 1980, va fer realitat el projecte d’un col·lectiu local de pintors creat a la fi dels seixanta, el Grup d’Elx.

Està situat en l’edifici (rehabilitat i ampliat en dues altures) que va albergar l’Ajuntament de l’antic Raval de la Moreria, construcció barroca de mitjan el  segle XVII, amb una zona porticada i una llotja en el seu angle de ponent, sota la qual passa el carrer Major d’aquest enclavament d’origen medieval.

Valuosa col·lecció

El somni del Grup d’Elx es va plasmar en una valuosa col·lecció, profundament connectada amb l’esdevenir històric i plàstic dels últims seixanta anys. La gran cohesió dels seus fons, així com les peculiars i solidàries circumstàncies de la seua formació, el converteixen en element de primer ordre: d’ací el seu reconeixement dins de la xarxa de museus i col·leccions museogràfiques permanents de la Comunitat Valenciana.

Figures molt emblemàtiques i representatives de l’avantguarda valenciana i espanyola, com Arcadi Blasco, Juana Francés, Salvador Soria, Toni Miró, Equip Crònica, Viola, el Genovés i Amalia Avia, entre d’altres, constitueixen el corpus central d’aquest valuós patrimoni. Allí estan representats molts d’els qui van promoure la posada al dia de l’art espanyol entre els anys quaranta i seixanta del passat segle i que va eclosionando a partir dels vuitanta i fins als nostres dies.

Centre d’Exposicions

El museu organitza mostres temporals, que s’exhibeixen en el proper Centre Municipal d’Exposicions (plaça de Sant Joan, enfront de l’església que porta el mateix nom), juntament amb les que munta el propi Ajuntament.

Enfront d’aquest modern edifici de tres plantes es troba l’escultura del pintor Sixto Marco, un dels fundadors del Grup d’Elx i del museu, carismàtic personatge molt volgut en la ciutat, mort en 2002.