CONVENT DE LA MERCÉ

PER MOTIUS DE SEGURETAT EL SERVEI NO ESTÀ DISPONIBLE

 Convent de la Mercé

L’antic Convent de la Mercé suposa una superposició d’estils i edificacions, de què es conserven la torre del cantó i les restes de l’atri. Disposa de tres plantes i un bell claustre d’estil neoclàssic, en dos nivells. La portada de Santa Llúcia, orientada al sud, es renaixentista.

Un poc d’història
Construït on hi havia uns banys àrabs, el Convent de les Clarisses guarda en els seus murs una llarga història.

Esta se remunta a l’any 1270, quan l’Infant Don Manuel (Majordom Major i germà del rei Alfons “El Savi”) féu donació dels Banys Àrabs al Mestre de l’Orde de la Mercé, Fra Pedro de Amer. Este Orde forma part dels ordes religiosos redemptors, que nasqueren per defendre la fe per la caritat en l’etapa final de les Creuades. Tanmateix, en 1835 foren suprimits tots els convents amb menys de dotze religiosos professos, raó per la qual molts religiosos de l’orde s’exiliaren i el convent passà a mans de l’administració. En els anys posteriors el convent fon utilitzat com a administració de correus i rendes, col•legi d’humanitats i oficines.

Més tard, en 1854, les monges clarisses s’instal•laren en el Convent de Santa Llúcia, no sense ans debatre amb el consistori perquè els concedira en propietat l’antic convent dels Mercedaris. A canvi, les religioses donarien el convent del carrer Corredora.

En 2007 passà de nou a propietat municipal per a la seua restauració, i les monges clarisses es traslladaren al nou convent construït al costat de la vessant del riu.

Curiositats

El convent passà per diverses transformacions i restauracions ja que algunes parts, com la fatxada, l’antiga torre i la biblioteca, foren danyades per terratrèmols. Per altra banda, el convent fon saquejat i algunes obres d’art cremades en 1936.

Centre Cultural Les Clarisses

Recentment, l’antic convent ha obert les seues portes tant per a visites turístiques com per a actes culturals en el que s’ha denominat Centre Cultural Les Clarisses. S’han agençat el claustre, l’església i altres espais per a oferir una àmplia programació al llarg de tot l’any: conferències, exposicions, teatre i concerts de música clàssica.