Clases de Dátiles

Tipus de dàtils

|

2nd, Mar

Segons l’Organització de les Nacions per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), “els dàtils són rics en ferro, potassi, calci i magnesi i són una font important de fibra. També tenen un elevat contingut de calories, la qual cosa els converteix en una excel·lent font d’energia. Pel seu sabor dolç, els dàtils també són una alternativa adequada als sucres refinats. Recórrer a opcions nutritives naturals, com les fruites, en lloc d’aliments ultraprocessats és un dels factors que poden ajudar a revertir la tendència de l’obesitat”.

A més a més, són rics en polifenols, compostos antioxidants que poden protegir l’organisme contra la inflamació. Els dàtils contenen més polifenols que la majoria de les fruites i verdures. Tenen un alt contingut de potassi, un electròlit que el cos necessita per a la bona salut del cor. El potassi també ajuda a construir múscul i proteïnes en el cos. Una sola tassa proporciona el 12% de les necessitats diàries de fibra d’una persona. La fibra ajuda a sentir-se satisfet durant més temps.

Els dàtils se solen classificar segons la seua textura i consistència, ja que els temps de maduració afecten el seu sabor. D’acord amb aquesta manera de classificar-los, podem distingir entre dàtils serien els dàtils blans, semisecs i secs.
Els dàtils tendres solen ser més dolços i contenen major quantitat de sucres, encara que quasi tots els tipus de dàtils madurs tenen un percentatge alt de sucres, per la qual cosa són molt calòrics i una important font d’energia.

Existeixen moltes més varietats de dàtils però aquests són els més exportats a tots els mercats del món.

Dàtil Confitera 
Són una varietat autòctona d’Elx. En TodoPalmera (empresa local) han desenvolupat unes tècniques per a curar i madurar el dàtil confitera fresc i proporcionar unes característiques d’humitat i textura similars als que provenen d’Àfrica o de l’Orient Mitjà, però amb l’avantatge que són els únics produïts a Europa i amb uns estàndards de qualitat europeus. Respecten i compleixen, per tant, totes les normes sanitàries i els forts controls que exigeix Europa, mentre que a d’altres països Africans la normativa permet l’ús de pesticides que ací ja fa dècades que es van prohibir.

Els dàtils confitera curats són ideals per a postres, pastisseria de tota mena, elaboració d’aiguamel, edulcorant natural, multitud de plats dolços i salats com les “delícies d’Elx” i, per suposat, es poden consumir directament com qualsevol fruita.

Dàtil Medjool
Molt valorat per la seua grandària i sabor, alguns dàtils poden arribar a 5cm de llarg. Aquest dàtil és molt dolç, tendre i sucós. En el seu bon punt de maduració aquest fruit és de color fosc, arrugat i bla fent que es puga desprendre fàcilment la seua pell. Són excel·lents per a rebosteria i dolços. Solen triturar-se sense l’os d’aquesta manera s’obté una saborosa pasta que pot substituir al sucre i fins i tot a la mel per a elaboracions de diverses receptes. Una xicoteta curiositat sobre aquesta mena de dàtil era que al Marroc estava reservat només per a la reialesa.

Dàtil Deglet Noor
Aquest tipus de dàtil és molt apreciat, té una pell brillant amb tons clars i lleugerament arrugada. Es pot menjar al natural i és un exquisit ingredient per a moltes receptes tant dolces com salades. Aquest dàtil al no tindre una humitat molt alta es conserva durant bastant de temps sense necessitat d’estar dins d’un refrigerador.

Dàtil Khadrawy
Aquest tipus de dàtil és més xicotet però encara així continua sent fins i tot una mica més sucós. Cal destacar que aquest dàtil és molt bla i molt dolç pel que pot recordar a la mel. Quan aquest dàtil ha madurat al punt òptim  la pell pren un color fosc i la textura es fa una mica seca.

Dàtil Hayani
La varietat hayani és una varietat de color roig que en madurar i estar en el punt òptim per al consum, canvia la seua tonalitat a marró i negre, amb alguna tonalitat vermellosa.

Dàtil Barhi
Aquest dàtil el trobarem en les zones on estan plantats ja que el seu consum es realitza quan el fruit encara està fresc sense passar pel procés de maduració i assecat natural com la resta dels dàtils. Aquests dàtils es recol·lecten quan la seua pell adquireix un color groc pàl·lid amb pell ferma. D’aquesta manera es pot consumir en poques setmanes des de la seua recol·lecció, a mesura que passen els dies es torna una mica més sucosa i tendra però no arriba a aconseguir aqueixa dolçor típica dels altres dàtils.

Dàtil Mozafati
Aquest dàtil de color fosc quasi negre, d’origen iranià, té la particularitat que és capaç de conservar-se al natural durant molt de temps. Pot arribar fins als dos anys sense a penes perdre les seues qualitats nutritives.

Dàtil Zahidi
És un dàtil no gaire dolç comparat amb la resta de varietats, i presenta aromes de fruita seca. En no ser tan dolç i sucós la seua carn és més ferma, per la qual cosa són ideals per a trossejar o tallar en elaboracions d’ensalades.

Els podem trobar en mercats i botigues especialitzades.

___________________________________________________________________________________________

Fonts:
(www.elpaladar.es) Tipos de dátiles y sus propiedades
(www.todopalmera.com)  Variedades de Dátiles
Aspectes botànics de la palmera. UMH. Dept. Biologia Aplicada, Àrea Botànica. Gisela Díaz Espejo. Concepción Obón de Castro (www.fao.org). Cinco razones por las que los dátiles son un alimento importante para el futuro.

Experiències en el Palmerar
Visita a una explotació de dàtils

Articles relacionats:
Dàtils d’Elx

 

 

 

LEAVE COMMENT