8 llocs per a celebrar el Dia de la Mona a Elx

|

4th, Mar

El primer i segon dilluns després de la Setmana Santa (dies no lectius a Elx) és tradicional celebrar el Dia de la Mona. Una excusa per a eixir a gaudir de la naturalesa acompanyats sempre de gastronomia típica elaborada per a l’ocasió (fregitoris, coques variades, truita de creïlla i mones i fogassetes).

Ací us deixem alguns dels llocs que podeu triar per a gaudir en parella, amb amics o en família.

1. Platges d’Elx

9 quilòmetres de platges:

L’Altet, un ecosistema dunar que la converteix en un referent nacional, donada l’escassetat d’aquesta mena d’hàbitats en la geografia espanyola. Amb una extensió de dos quilòmetres d’arena fina i blanca, està guardonada amb bandera blava a causa de la seua qualitat i accessibilitat.

Els Arenals del Sol, tres quilòmetres d’arena fina i blanca, una de les més valorades de la costa alacantina, tant per la qualitat de les seues aigües com per la riquesa dels seus fons marins, així com per les seues dunes embrionàries, mòbils, semifixes, fixes i fins i tot fòssils. A més, està connectada amb el paratge natural del Clot de Galvany.

El Carabassí, platja d’arena fina i daurada, formada per un sistema que combina dunes altes recents, dunes fòssils i pinedes de gran valor geològic i mediambiental. Posseeix un ampli espai d’aparcament, connectat amb la riba de la mar mitjançant passarel·les que discorren entre un entramat de dunes, des d’on es contempla l’extens litoral verge.

El Pinet, formada per arena fina i daurada, s’estén al llarg de quasi dos quilòmetres sobre una impressionant franja dunar, amb una extensa pineda que té la seua prolongació natural, pel sud, en la costa de Guardamar del Segura i, pel nord, al parc natural de les Salines de Santa Pola.

La Marina, quilòmetre i mig de franja dunar d’arena daurada i una extensa pineda, d’especial interés ecològic, constitueixen els majors atractius de la platja de la Marina, a la pedania il·licitana del mateix nom. Amb restaurant en la mateixa platja.

Les Pesqueres/el Rebollo, s’accedeix per una passarel·la de fusta que transcorre entre una zona de pineda frondosa en les quals es pot fer pícnic. Catalogada amb bandera blava, és un lloc verge en el qual s’entremesclen dunes i pinedes, cosa que dona com a resultat un ecosistema amb un alt valor mediambiental. Un enclavament que compta a més amb un restaurant al camí d’accés.

2. Paratge Natural del Clot de Galvany

Aquest aiguamoll, integrat en el conjunt de tolles de la partida il·licitana dels Bassars i connectat amb les dunes i pinedes del Carabassí, és un excel·lent exemple de les marjals costaneres. Gran varietat de flora i fauna. Disposa de zona recreativa per a pícnic.

Horari d’atenció al públic en aula
Dissabtes, diumenges i festius: de 9 a 14 i de 16 a 18 hores.
Horari lavabos àrea recreativa: de 9.00 a 14.00 hores tots els dies. Dissabtes, diumenges i festius, de 9.15 a 17.45 h.
Com arribar? Si vens des dels Arenals i segueixes l’avinguda Sant Bartolomé de Tirajana (passeig al costat de la platja) en direcció Gran Alacant, l’entrada al Clot es troba al final d’aquesta avinguda girant en l’encreuament a la dreta. Coordenades: N 38.2385960, E-0,52094400

Què veure al Clot?

Saladar
Llomes
Antigues feixes de cultiu
Tolles
Dunes i platges
Patrimoni

3. Parc Natural del Fondo

Parc Natural del Fondo, El Fondo, és Paratge Natural des de 1988 i va ser declarat Parc Natural per la Generalitat Valenciana en 1994. Figura en els llistats del RAMSAR i està classificat com ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) per la rellevància i abundància de l’avifauna existent. S’han comptabilitzat 172 espècies, de les quals mig centenar són nidificants. Entre aquestes figuren el xarxet marbrenc, una de les aus més amenaçades d’Europa i l’àneccapblanc, també en perill d’extinció, així com garses, anàtides i limícoles de diverses espècies, i flamencs. Al medi aquàtic trobem l’anguila, el mújol, la carpa i el fartet comú, un xicotet peix endèmic del Mediterrani espanyol. Existeixen diverses rutes que es poden realitzar, ací pots consultar el recorregut de cadascuna d’aquestes.

Veure rutes i senderes del Parc Natural del Fondo

A més en la pàgina www.experienciasenelche.com pots trobar diverses experiències per a gaudir de la visita del Parc Natural.

També pots  visitar El Bosquet, una finca privada que es troba dins de l’àrea del parc i en la qual s’ofereixen diverses experiències com albirament d’ocells, visita guiada amb passeig amb barca i pesca esportiva entre altres. Pots reservar aquesta experiència en la pàgina de www.visitelche.com/experiencias.

4. Parc d Aventures “Multiaventura Elche”

Horari de 10 a 14 hores.
Menjar amb reserva prèvia 965 995 012 o info@multiaventuraelche.com.

Multiaventura Elx és un complex d’oci, integrat en un dels espais verds de la ciutat d’Elx, l’hort de palmeres de Trabalon Baix. El parc, situat a l’aire lliure, està dirigit a l’oci i turisme familiar i d’aventures, format per instal·lacions esportives, lúdiques i de restauració.

El parc compta amb una superfície de 47.000 metres quadrats de terreny en la qual s’inclouen huit circuits diferents amb més de 120 reptes de joc adaptats a diferents edats i nivells de dificultat: 13 tirolines, un llac navegable d’uns 1.900 metres quadrats, així com una galeria de tir amb arc i una zona amb “làser camp”. Zona d’esdeveniments i zona de restauració. Entre totes les activitats que posseeix aquest complex multiaventura destaca especialment la ‘Triaction Tower’ amb una estructura de 22 metres d’altura. En aquesta, es poden dur a terme diversos jocs d’escalada amb diferents dificultats i a més compta amb una tirolina de 200 metres.

El Parc compta amb cafeteria/restaurant per a poder gaudir del dia complet sense moure’s de les instal·lacions i també d’una zona de barbacoa. Per a reservar taula en el restaurant podeu contactar a través del telèfon 670 387 567

5. Río Safari Elx

Un parc d’oci i animals situat a la carretera Elx-Santa Pola, a tan sols 4 quilòmetres de la platja. Sota el recer de més de 4.500 palmeres, acull un centenar d’espècies d’animals, algunes de les quals pertanyen a programes europeus de conservació.

L’entrada inclou el lliure recorregut a peu per les instal·lacions, una visita guiada amb tren i l’accés a tres exhibicions. La proximitat i interacció amb els animals és constant en aquest parc que ofereix servei de restauració i a l’estiu compta amb una zona aquàtica inclosa en l’entrada.

Informació i reserves al telèfon: 966 63 82 88

6. Parc Municipal

El Parc Municipal constitueix no sols un espai de gaudi i solaç, sinó un autèntic pulmó vegetal al centre de la ciutat. Les sis hectàrees amb què compta agrupen els horts del Colomer, Real, Mare de Déu i Baix. Un lloc emblemàtic del palmerar històric d’Elx, declarat per la UNESCO, Patrimoni de la Humanitat.

El parc disposa de lavabos públics i de zona de taules per a poder consumir pícnic. Just enfront es troba el Parc Esportiu.

7. Sendera del Palmerar

La sendera del Palmerar, que està catalogada com una sendera de xicotet recorregut (PR-CV 439), té com a element principal la palmera datilera. Durant quasi tot el recorregut no es perd la connexió amb el palmerar històric d’Elx, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. A més d’aquest impressionant escenari natural, també es pot gaudir de la ciutat i dels seus monuments, les seues cases i horts tradicionals, la indústria il·licitana, les torres de guaita, un alcàsser d’origen medieval…

Recorregut: circular.
Longitud: 10.162 metres.
Temps: 2h i 35 min.
Desnivell acumulat: 51 metres.
Època: tot l’any.
Dificultat: baixa.
Descarregar la ruta

8. Sendera mediambiental de l’ entorn del Pantà d’ Elx

Aquesta sendera d’uns 8 km de longitud transcorre pel mateix llit del riu Vinalopó, en la seua major part, i connecta la nostra ciutat amb el paratge natural municipal dels Aljezares, ja al terme municipal d’Asp.

El riu Vinalopó, al seu pas pel terme municipal d’Elx, alberga valors paisatgístics i ambientals d’enorme interés. També reuneix importants elements patrimonials relacionats amb l’aprofitament hidràulic, els quals, com és el cas de la Séquia Major, han possibilitat l’existència del Palmerar d’Elx, el major palmerar d’Europa i Patrimoni de la Humanitat des de l’any 2000.

Entre tots els elements de la ruta, destaca el Pantà d’Elx, una obra d’enginyeria pionera en la seua època, doncs va ser la primera presa en arc del món des d’època romana. L’embassament, parcialment reblit de sediments, alberga un important aiguamoll amb abundant fauna aquàtica. En les ribes de l’embassament i del mateix riu Vinalopó, ens trobem amb un interessant bosc de ribera amb el tamarit (Tamarix sp.) com a espècie dominant. Aquest bosc, al voltant del pantà, es posa en contacte amb saladars, dues formacions vegetals que contrasten amb l’aridesa del paisatge circumdant.

Descarregar la ruta

 

LEAVE COMMENT