Cargando Eventos

« All Eventos

  • Este evento ha pasado.

Presentació de llibre. «L’ESTIRP DEL REI LLOP», de Josep-David Garrido i Valls. ACPV Casal Elx

09/06/2022 @ 7:30 pm

Presentació de llibre

L’ESTIRP DEL REI LLOP, de Josep-David Garrido i Valls

Dijous 9 de juny de 2022 – 19.30 h

Lloc: Casal Jaume I d’Elx ACPV Elx (c/ Sant Jordi, 2)

El dijous dia 9 de juny a les 19.30 h al Casal d’Elx, tindrà lloc la presentació del llibre «L’estirp del rei Llop. Els Banu Mardanïx, nissaga d’emirs de Xarc-Alandalús», de Josep-David Garrido i Valls (historiador).

Presentació a càrrec d’Alexandre Agulló (tècnic d’Acció Cultural), amb l’autor de l’obra, David Garrido.

Entrada lliure, no cal confirmar assistència.

SINOPSI:
Els Banū Mardanīx era una nissaga andalusina, oriünda de la Frontera Superior (ath-Thagr al-A‘là) i establerta a terres valencianes al segle XII. Sa‘d ibn Mardanīx fou el defensor de Fraga (Baix Cinca) contra l’agressió de l’exèrcit aragonesopamplonès d’Alfons I «el Bataller» en 1134. El seu fi ll Muhammad ibn Sa‘d nasqué a Peníscola (Baix Maestrat) en 1124 i en 1147 es convertí en l’emir de València i Múrcia, l’emir de Xarc-alandalús (Orient d’Alandalús).
És el cèlebre Rei Llop de les cròniques cristianes i el campió de l’ortodòxia sunnita andalusí contra el califat heterodox dels almohades nord-africans. Finalment, vençut el Rei Llop (1172), els almohades s’apoderaren de tot l’emirat mardanīxí. Un germà de Muhammad ibn Sa‘d, Yūsuf, col·laborà des de València amb els almohades i aconseguí mantenir la preponderància de la família al territori valencià. Nét d’aquest Yūsuf fou Zayyān (Zaèn), emir de València des del 1229 fins a la caiguda de la ciutat a mans dels catalanoaragonesos de Jaume I en 1238. L’estirp dels Banū Mardanīx protagonitzà la vida política de les terres orientals d’Alandalús des de mitjan segle XII fins al col·lapse definitiu del segle XIII. Aquesta és la seua història, la història alhora d’aquell país que parlava algaravia i precedí a la Catalunya Nova (Tortosa i Lleida) i a la Catalunya Novíssima (el País Valencià), bastides per Ramon Berenguer IV, Jaume I i llurs successors.

 

Detalles

Fecha:
09/06/2022
Hora:
7:30 pm
Precio:
Gratuito
Categoría del Evento:
Etiquetas del Evento:
, , , , , , , , ,

Organizador

ACPV – Casal Elx
Teléfono:
965426480
Correo electrónico:
elx@acpv.cat
Ver la web Organizador

Local

Casal d’Elx – ACPV
Carrer Sant Jordi, 2
Elx, 03203
+ Google Map
Teléfono:
965426480
Ver la web Local
volver al inicio