4t Curs Llengua i Identitat al Sud: «La reforestació lingüística del sud»
Del 21 al 25 d’octubre de 2019
Centre Cultural Les Clarisses (Convent de la Mercé)
Organitza: Associació Cívica per la Llengua “El Tempir” d’Elx
La necessitat d’analitzar l’evolució lingüística i cultural del valencià en un territori tan singular i peculiar com el sud del País Valencià ha fet que El Tempir impulsara anualment unes jornades que se centraren en el binomi llengua-identitat, però des de diversos punts de vista.
Amb la proposta d’enguany, «La reforestació lingüística del sud», la finalitat és proporcionar als participants del curs una base sòlida que els permeta comprendre la situació lingüística de la qual partim al sud, per a poder plantejar cap a on hauríem d’anar, aprofitant la part més positiva de totes les eines legislatives i metodològiques a l’abast. Així, els objectius que es pretenen són diversos: la restauració del valencià en aquelles contrades o zones urbanes on no es parla i la pervivència i la cohesió dels nuclis valencianoparlants a les ciutats, sempre des del respecte i la revalorització de la diversitat lingüística actual al sud. Això sí, amb una perspectiva clara de sostenibilitat lingüística i alhora d’impuls del valencià com a llengua de cohesió social. En altres paraules, allà on molts parlen de revernacularització del migjorn valencià, El Tempir parla de reforestació lingüística.
El curs tindrà lloc al Centre Cultural Les Clarisses d’Elx, de dilluns 21 a divendres 25 d’octubre entre les 16.30 h a 20.30 h.
Programa:
Dilluns 21 d’octubre
16.30 h. Inauguració del curs. Josep Enric Escribano, president d’El Tempir.
16.45 h. Conferència: «El cromatisme lingüístic d’un ecosistema comunicatiu divers». Miquel Àngel Pradilla, professor de Filologia Catalana de la URV i president de la Societat Catalana de Sociolingüística.
18.00 h. Conferència: «El treball de les actituds lingüístiques a l’aula». Sandra Montserrat, professora de Filologia Catalana de la UA.
20.00 h. Presentació del llibre Igualtat lingüística: capgirar el desús i la subordinació, d’Alfons Esteve i Francesc Esteve. Presenta: Robert Escolano, vicepresident d’El Tempir.
Dimarts 22 d’octubre
16.45 h. Conferència: «Revitalización en entornos hostiles. Algunas claves de acción desde Biarritz». Eneko Gorri, sociòleg i tècnic lingüístic d’èuscar de l’Ajuntament de Biarritz.
18.00 h. Conferència: «Ensenyar valencià en contextos castellanoparlants». M. Josep Cebrian, professora associada de la UA, professora de secundària de Valencià i exassessora de Plurilingüisme de la GVA.
19.45 h. Presentació del llibre Cròniques negres del català a l’escola, de Pere Mayans Balcells. Presenta: Josep Enric Escribano, president d’El Tempir.
Dimecres 23 d’octubre
16.45 h. Conferència: «Actituds, discursos i revigorització del valencià». Rafael Castelló, professor de Sociologia i director del Servei de Política Lingüística de la UV.
18.00 h. Conferència: «Mesures revernacularitzadores al sud valencià». Brauli Montoya, catedràtic de Filologia Catalana de la UA, membre de la Secció Filològica de l’IEC i acadèmic de l’AVL.
19.45 h. Presentació del llibre Manual d’autoajuda per a catalanoparlants, d’Andreu González Castro. Presenta: Josep Escribano, president d’El Tempir.
22.00 h. Actuació de Toni de l’Hostal al pub la Gatera (C. Forn Fondo, 1).
Dijous 24 d’octubre
De 16.30 h a 20.30 h. Taller: «L’assertivitat en contextos de minorització lingüística». Ferran Suay, professor de Psicologia de la Universitat de València i president d’ELEN (Equality Language European Network).
Divendres 25 d’octubre
16.45 h. Taula redona: «Valencianitat cultural i lingüística a l’extrem sud», amb la intervenció de Karlos Bernabé (Cambiemos Orihuela), Francesc Faraig (professor de l’IES Miguel Hernández de Bigastre), Vicent Mauri (portaveu d’Intersindical Valenciana) i Vicent Tortosa (professor de l’IES Josep de Ribera de Xàtiva). Taula moderada per Marina Macià, vocal de la Junta Directiva d’El Tempir.
18.00 h. Conferència: «De la imposició a la reposició: per què cal replantar llengües». Carme Junyent, professora de Lingüística de la UB i directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades.
19.45 h. Presentació del curtmetratge Per què tu? Per què ara?, de Cristina Sempere Alvarado i Josefa Jaén González, Premi al Millor Curtmetratge en l’XI Concurs de curtmetratges, obres audiovisuals i doblatges de la UA (2019).
20.15 h. Presentació del Decàleg de sostenibilitat lingüística d’El Tempir. Josep Enric Escribano, president d’El Tempir.