Festes

Bookmark Enviar a un amigo/a Cuaderno de Viaje
Compartir

El Misteri, o Festa d'Elx, declarat per la Unesco en 2001 Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial, encapçala, a l'agost (la data principal és el 15, dia de la Verge de l'Assumpció), el riquíssim i arrelat calendari festiu il·licità. Al desembre es commemora, amb la Vinguda de la Verge, l'origen llegendari de la Festa: la imatge sagrada va arribar per mar en un arca que contenia, a més, el consueta per a dur a terme les representacions estivals. El guardacostes Francesc Cantó, que hui segueix corrent muntat sobre el seu cavall per a anunciar la bona nova, va ser l'autor de la troballa en la platja del Tamarit.

Altres fites fonamentals són el Diumenge de Rams, amb milers de palmes blanques -procedents del palmerar i del minuciós treball de mans artesanes- acompanyant el pas de l'Entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, conegut popularment com la burreta; i el Diumenge de Resurrecció, quan es llancen sobre la imatge de Jesús Ressuscitat i, molt especialment, de la patrona, la Verge de l'Assumpció, milions de paperets de colors, anomenats al·leluies, que donen nom a la processó.

A l'agost també, a més dels Moros i Cristians, que rememoren la conquesta de la ciutat per les tropes del rei Jaime I en 1265, la Nit de L'Albà, en la nit del 13 i la Nit de la Roà, en la matinada del 14 al 15, acompanyen les representacions del Misteri.

Però hi ha més, molt més. Entra i submergeix-te en les festes d'un poble laboriós com a pocs però fester com quasi cap i gaudeix, enmig del goig per la vida, amb els homes i dones que fan possible un dels calendaris festius més rics d'Espanya. O, el que és el mateix, més rics del món.