La nit del 13 d’agost és la Nit de l’Albà, una de les celebracions més esperades pels il·licitans. Aquesta nit, centenars d’artificispirotècnics vesteixen la nit de llum, color i so. Aquesta festa, molt característica de la ciutat, té el seu origen en l’Edat Mitjana, on lesfamílies ofrenaven la Verge amb un coet per cada fill. Hui aquella tradició ha derivat en el llançament de centenars de palmeres que esllancen de manera coordinada i alterna des de diferents punts de la ciutat. A més, els ciutadans adquireixen i llancen pirotècnia de forma individual i espontània durant el temps que dura la pluja de foc.

Els coets i els focs artificials se succeeixen des de les 23 hores fins a minuts abans de la mitjanit. En aqueix moment, cessa l’activitatpirotècnica, les llums de la ciutat s’apaguen i els il·licitans esperen en silenci el moment més important de la nit, mentre sona de fonsel fragment més significatiu del Misteri d’Elx: “el Gloria Patri”. Enmig de la foscor, s’alça la palmera de la Verge, una gran palmera dellum blanca que es llança des de la Basilica de Santa Maria, i que il·lumina per complet, durant uns segons, tot el cel de la ciutat.

Després del moment màgic, tornen a encendre’s les llums i es pot veure en la torre de la Basilica una petita “verge de foc” mentre s’escolta la famosa havanera “Aromes il·licitanes” i tots els ciutadans la canten des de les seues terrasses i balconades. Per a concloure, és tradició finalitzar la celebració menjant-se el meló d’Alger. Alguns encara continuaran tirant coets fins a altes hores de la matinada, i uns altres, els més atrevits, se sumaran a la tradicional guerra de carretons en un cèntric lloc epecialment fitat per a açò, només apte per a apassionats del foc.

La Nit de l’Albà està declarada Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana.