Diumenge de Rams

La primera dada documental que existeix referent al Diumenge de Ramos, es remunta a l’any 1371, ja que es conserva en l’Arxiu Municipal d’Elx, un acta del Consell Municipal on s’acorda destinar a la caritat una quantitat el Diumenge de Rams i la celebració de processons el Dilluns, Dimarts i Dimecres següents.

Així, en les actes municipals existeix constància que en data 21 de març de l’any 1429 a València havien empresonats els veïns d’Elx que hi van anar a vendre palma blanca.

La processó del Diumenge de Ramos va ser declarada d’Interès Turístic Internacional el dia 22 de Julio de l’any 1997.

La litúrgia de la processó de les palmes del Diumenge de Rams té els seus orígens a Jerusalem, on se celebrava com a record de l’entrada triomfal del nostre Senyor en la Ciutat Santa. Aquesta tradició de Jerusalem es va difondre a Occident per obra dels pelegrins que acudien a la Ciutat Santa. Durant l’Edat Mitjana aquesta processó va adquirir una gran importància. La Benedicció de les Palmes va créixer desmesuradament i va ocupar el centre de la celebració. A Elx es produeix alguna cosa singular, ja que és en aquest moment quan s’introdueix la palma blanca en la processó de rams.

A la benedicció de rams s’uneix el costum de penjar les palmes beneïdes en balcons, costum estesa a Occident durant l’Edat Mitjana, i conservada en llocs singulars com és a Elx. Aquest costum és un símbol de protecció de la casa ja que la palma ha sigut beneïda.

Una altra dada singular és el “Mercat de Palma Blanca” que dies abans del Diumenge de Rams s’instal·la en els Mercats de la Ciutat.

En la processó de l’any 2009 van participar aproximadament 35.000 persones que portaven la seua palma blanca.

photo_564

D’interès turístic i nacional