Staden

Bookmark Send to a friend Travel notebook
Share

En industri- och turiststad som samtidigt är modern men ändå värnar om sina traditioner. En stad med närhet till havet och som genomsyras av palmer i varje hörn. Livet i Elche är trevligt och arbetsamt, precis som dess invånare.  Tack vare sitt ypperliga läge, mitt i Medelhavsbågen, har staden alltid varit ett eftertraktat mål för olika folkslag som kommit resande från andra länder och under årens lopp satt sin egen prägel på staden, något vi än idag njuter av.

Ett äkta hav av palmer böljar naturligt i staden och utgör ett helt unikt landskap i Europa och man får en speciell och ojämförlig känsla första gången man kommer in i staden. Tack vare Elche-bornas ihärdighet har denna harmoni bevarats under århundraden och staden kan nu stoltsera med en naturlig och kulturell rikedom av högsta klass. Ett bevis på detta är området kring Camp d’Elx som omger stadskärnan och som är ett praktexempel på hur man har lyckats upprätthålla en mycket speciell livsstil.

Utmärkta kommunikationsmöjligheter

Staden är mycket lättillgänglig tack vare Medelhavsmotorvägen och den internationella flygplatsen som ligger i byn El Altet i Elche-provinsen. Här finns en gedigen infrastruktur och en kreativ potential för att ta hand om besökare, både idag och i framtiden. Elche upplevs alltid som en postiv överraskning för besökare som av olika anledningar kommer ill staden och som sedan alltid återvänder. 

Staden har exakt rätt storlek för att kunna erbjuda all service och bekvämlighet som de större städerna har men utan att förlora essensen av det tillgängliga och dagliga. Det behagliga klimatet inbjuder besökaren att njuta av livet ute på gatorna och av naturen med öppenhet och glädje, sida vid sida med stadens invånare.  

Stadens två världsarv, Palmlunden och El Misteri (medeltida religiöst drama), bekräftar bara det folket i Elche har veta hela tiden: att delad glädje är dubbel glädje.

Historia

Staden Elche har legat på två olika platser under hela sin historia. De första resterna har hittats vid fyndplatsen l’Alcudia som ligger två kilometer utanför den nuvarande stadskärnan. Platsen var bebodd från den yngre stenåldern fram till den visigotiska perioden och läget var valt med omsorg eftersom floden Vinalopó gav staden ett utmärkt skydd.  Den primitiva stadskärnan växte med tiden och på 500-talet f.Kr. grundades den iberiska staden Helike som varade ända fram till den kartagiska invasionen år 280 f.Kr. Det var en lysande tid för den iberiska kulturen och det var då som La Dama de Elche (Damen från Elche) skapades. År 209 f.Kr. togs staden över av romarna och ca 100 år f.Kr. fick den titeln koloni  Iulia Illice Augusta. Från och med denna tidpunkt kom staden att förstöras och återuppbyggas flera gånger på grund av barbarernas ankomst och slutet på den visigotiska perioden.

När araberna intog staden flyttades den succesivt under 7- och 800-talet till sitt nuvarande läge, i området som idag kallas Vila Murada. När de kristna under ledning av kung Jakob I erövrade staden 1265 tvingades muslimerna att flytta till Raval de Sant Joan. I början av  1600-talet förlorade Elche en tredjedel av sin befolkning då moriskerna drevs ut ur staden. Under 1800-talet påbörjades den viktiga handeln med tygskor som senare lade grunden för dagens skoindustri  och som har varit en viktig faktor för stadens tillväxt.  

Geografiskt läge

Elche, i södra delen av Valenciaregionen (Spanien), är huvudorten i området Baix Vinalopó. Staden har drygt 250 000 invånare och en yta på 326 km2. Den har en rik historia som går att spåra flera årtusenden tillbaka och som har lämnat efter sig ett rikt kulturellt arv med guldklimpar såsom La Dama de Elche, det mest representativa verket för iberisk konst; Palmlunden, ett arv från de spanska muslimerna samt el Misteri d’Elx  som är det sista levande minnesmärket för den medeltida religiösa teatern. De två sista har blivit klassade som världsarv av Unesco.

Staden är mycket lättillgänglig tack vare den internationella flygplatsen  i l’Altet , ett komplett nätverk av motorvägar, den närliggande hamnen samt goda tågförbindelser som snart kommer att utökas med det nya snabbtåget (tren de alta velocidad).  Allt detta, tillsammans med ett förstklassigt utbud av hotell, gör Elche till ett unikt resmål för besökare som söker en annorlunda upplevelse.

Klimat

Elche åtnjuter ett typiskt medelhavsklimat med milda vintrar och varma somrar. Temperaturen växlar inte nämnvärt under året och medeltemperaturen ligger mellan 26 grader på sommaren och 17 på vintern. Det regnar sällan och om det gör det sker det oftast på våren eller hösten. Det är just under hösten som det kan komma rikliga skyfall som orsakas av ett värmeöverskott i molntäcket som krockar med kalla luftmassor.  

Se väder i Elche