De stad

Bookmark Send to a friend Travel notebook
Share

Industrieel en toeristisch, modern en trots op haar tradities, direct aan zee en palmbonen alom: het leven in Elche is aangenaam en actief, net als haar inwoners. Dankzij de ligging, midden in de boog van de Middellandse Zee, is het vanouds een gewilde plaats geweest voor volkeren afkomstig uit andere gebieden, die er een belangrijk legaat hebben achtergelaten waarvan we vandaag de dag kunnen genieten.

Een ware zee van palmbomen die, geïntegreerd in de stad, een uniek landschap in Europa vormt. Dat is het eerste, unieke gevoel dat je krijgt bij aankomst. Dit evenwicht wordt al eeuwenlang gehandhaafd door de inwoners van Elche, dankzij wier doorzettingsvermogen we vandaag de dag een natuurlijk en cultureel erfgoed van de eerste orde hebben. Een bewijs daarvan is de omgeving van Camp d'Elx, die de stad omringt: een voorbeeld van behoud van een unieke levenswijze.

Uitstekende verbindingen

Er zijn uitstekende verbindingen, via de autoweg langs de Mediterrane kust (autovía del Mediterráneo) en de internationale luchthaven van het district, El Altet; met solide infrastructuren en een creatief potentieel, gericht op dienstverlening in het heden en de toekomst. Elche is altijd weer een aangename verrassing voor al diegenen die, om welke reden dan ook, de stad bezoeken of er terugkeren.

De stad heeft precies de juiste afmeting om te kunnen profiteren van alle comfort en diensten van een grote stad, zonder echter het gevoel van toegankelijkheid en alledaagsheid te verliezen. Het aangename klimaat nodigt uit samen te genieten van het buitenleven, de natuur en de gastvrijheid.

De twee plaatsen die op de Werelderfgoedlijst staan, het palmbos (Palmeral) en het Misteri (een middeleeuws religieus drama), bewijzen wat men in Elche altijd al geweten heeft, namelijk dat samen delen onnoemelijk veel beter is.

Geschiedenis

Elche heeft door de geschiedenis heen twee locaties gehad. De eerste betreft de vindplaats l’Alcudia, gelegen op twee kilometer afstand van de huidige stad, die vanaf het Neolithicum tot aan de West-Gotische tijd bewoond was en dankzij de rivier de Vinalopó een strategisch punt was voor een goede verdediging. De primitieve kern breidde zich uit totdat in de 5e  eeuw v. Chr. de Iberische stad Helike eruit ontstond, die stand hield tot aan de Carthaagse inval in 280 v.Chr. Het was een bloeiperiode van de Iberische cultuur waarin het borstbeeld La Dama de Elche (letterlijk, de dame van Elche),  werd gebeeldhouwd. In het jaar 209 v.Chr. werd de Iberische stad geromaniseerd en in de 1ste eeuw  v. Chr. verkreeg zij de benaming Colonia Iulia Illice Augusta. Vanaf die tijd volgden verwoesting en wederopbouw elkaar op als gevolg van de komst van de Barbaren en brak laatste West-Gotische periode aan.

Met de komst van de Arabieren werd de stad, tussen de 8ste en de 9de eeuw, overgeplaatst naar de huidige locatie, naar de wijk die bekend staat als La Vila Murada ofwel de Ommuurde Stad. Na de herovering door de Christenen onder leiding van Jacobus I, in 1265, werden de moslims verplicht om zich in de Raval de Sant Joan te vestigen. Begin 17de eeuw verloor Elche een derde van haar bevolking als gevolg van de verdrijving van de morisken. In de 19de eeuw ontstond een belangrijke activiteit, die van het maken van espadrilles, wat de bakermat was van de huidige schoenenindustrie en waardoor de stad een belangrijke groei doormaakte.

Geografische ligging

Elche, gelegen in het zuiden van de Regio Valencia (Spanje), is de hoofdstad van de landstreek Baix Vinalopó. De stad telt meer dan 250.000 inwoners en de gemeente heeft een oppervlakte van 326 km2. De stad heeft een rijke geschiedenis die tot duizenden jaren teruggaat, en een belangrijk cultureel erfgoed met parels zoals La Dama de Elche, het meest kenmerkende werk van de Iberische kunst; het Palmbos, een Spaans-islamitisch legaat en het Misteri d’Elx, de laatste overblijfselen van het middeleeuwse religieuze theater. Deze twee laatste staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De stad heeft uitstekende verbindingen dankzij de internationale luchthaven l’Altet, een uitgebreid wegennetwerk, de dichtbij gelegen haven en een spoorwegverbinding, die binnenkort wordt aangevuld met een hogesnelheidstrein. Dit alles, naast een eersteklas hotelaanbod, maakt van Elche een unieke bestemming voor bezoekers die op zoek zijn naar iets nieuws.

Klimaat

Elche heeft een typisch middellandse zeeklimaat met zachte winters en gematigd warme zomers. Door het hele jaar heen zijn er geen grote temperatuurschommelingen. De temperatuur ligt tussen gemiddeld 26º graden in de zomer en 17º graden in de winter. Er valt weinig  neerslag en als het regent is dat vooral in de lente en in de herfst. Met name in dit laatste seizoen kunnen er plensbuien vallen die veroorzaakt worden door de ophoping van warmte in de wolkenlagen en de komst van koude poollucht.

Het weer in Elche bekijken